Zeleni čaj

Zeleni čaj je narejen iz listov Camellia sinensis, ki so minimalno oksidirali med obdelavo. Zeleni čaj izvira iz Kitajske, vendar pa je postal povezan z mnogimi kulturami po vsej Aziji. Zeleni čaj je v zadnjem času postal bolj razširjen na Zahodu, kjer je bil prej bolj tradicionalen črni čaj. Zeleni čaj je postal surovina za ekstrakte, ki se uporabljajo v različnih pijačah, zdravi prehrani, prehranskih dopolnilih in kozmetičnih proizvodih. Veliko različnih vrst zelenega čaja je bilo ustvarjenih v državah, kjer se goji. Te sorte se lahko bistveno razlikujejo zaradi spremenljivih rastnih razmer, vrtnarstva, proizvodne obdelave in časa nabiranja.Koristi zelenega čaja

V zadnjih nekaj desetletjih je bil zeleni čaj predmet številnih znanstvenih in medicinskih raziskav, da se določi obseg njegovih dolgoročnih domnevnih koristi za zdravje, z nekaterimi dokazi, ki kažejo, da imajo lahko redni pivci zelenga čaja nižje tveganje za razvoj bolezni srca in nekatere vrste raka. Čeprav zeleni čaj ne zvišuje stopnje metabolizme dovolj za takojšnjo izgubo teže, izvleček zelenega čaja, ki vsebujejo polifenole in kofein, povzroči termogenezo in spodbuja oksidacijo maščob ter poveča metabolizem za 4% brez povečanje srčnega utripa.


Povprečna vsebnost flavonoidov v skodelici zelenega čaja je višja kot v enakem obsegu drugih živil in pijač, ki so tradicionalno štejejo za zdrave, vključno s svežim sadjem, zelenjavnimi sokovi in vinom.

Zgodovina zelenega čaja

Zeleni čaj je bil prvič zvarjen v letu 2737 pred našim štetjem v času vladavine cesarja Chen Sunga. Zeleni čaj je bil uporabljan kot pijača in zdravilo v večini Azije, vključno s Kitajsko, Japonsko, Korejo, Tajsko in Vietnamom, ter pomagal pri vsemu od nadzora krvavitev in zdravljenja ran, do regulacije telesne temperature, krvnega sladkorja in pospeševanje prebave.

Priprava zelenega čaja

Na splošno naj se uporabita dva grama čaja na 100 ml vode, ali približno ena čajna žlička zelenega čaja na skodelico. Pri uporabi večje količine čaja se zaradi visoke kakovosti čaja lahko list čaja namoči večkrat.

Čas in temperatura vode se od čaja do čaja razlikujeta, vendar pa je najvišja priporočena temperatura za pripravo zelenega čaja med 81 in 87° C, ter najdalši čas od dve do tri minute. Najnižje temperature so od 61-69° C in najkrajši čas okoli 30 sekund. Na splošno velja, da se čaji višje kakovosti namakajo v hladnejšo vodo in za manj časa, medtem ko za čaje slabše kakovosti velja ravno obratno. Namakanje zelenega čaja v prevročo vodo ali za preveč časa bo povzročilo grenak okus ne glede na začetno kakovost.

Zdravilni učinki zelenega čaja

Zeleni čaj vsebuje različne encime, aminokisline, ogljikove hidrate, lipide, sterole, polifenole, karotenoide, tokoferole, vitamine, kofein in sorodne spojine, fitokemikalije in prehranske minerale.

Ustna votlina
Zeleni čaj uničuje bakterije, ki povzročajo zobno gnilobo, slab zadah, in bolezni dlesni, ki so glavni vzrok za izgubo zob. Dnevno uživanje ene ali več skodelic zelenega čaja je povezano z zmanjševanjem tveganja izgube zob. Dodajanje sladkorja, medu, ali drugih sladil v čaj žal izniči te koristi.

Kosti
Pitje zelenega čaja je povezano z zmanjševanjem tveganja za zlome zaradi osteoporoze. Čaj pomaga zmanjševati izgubo kostne mase skozi antioksidantno in protivnetno delovanje, poleg tega pa čaj zavira razgradnjo kosti.

Hujšanje
Zeleni čaj povečuje presnovo in tako na dolgi rok lahko učinkuje kot shujševalno sredstvo

Rak
Zeleni čaj pomaga preprečevati raka prostate, raka trebušne slinavke, dojk, debelega črevesa, požiralnika, mehurja, pljuč in želodca.

Srce
Poraba čaja je povezano tudi z manjšim tveganjem za bolezni srca in možganske kapi. Nekatere študije na živalih so pokazale, da čaj znižuje tudi raven holesterola.

Preberite tudi:
Skodelice za čaj
Čaj za dojenje

Ni komentarjev:

Objavite komentar