Kandida dieta

Prvi element v načrtu zdravljenja kandide je prehrana z nizko vsebnostjo sladkorja. To je zato, ker je sladkor eden izmed glavnih vzrokov kandide, sodobna zahodnjaška prehrana pa ga je povsod polna. Celice kandide potrebujejo sladkor za grajenje svojih celičnih sten, razširitev svojih kolonij in spremembo v glivičasto obliko.Raziskava je ugotavljala, kako Candida albicans uporablja sladkor. Ugotovila je, da so ogljikovi hidrati nujni tako za celično rast in za pretvorbo med kvasovkami in glivicami. To je le ena od študij, ki zelo jasno kaže, da je prehrana z nizko vsebnostjo sladkorja nujen del vašega zdravljenja kandide.

Samo zato, ker je priporočena dieta z zelo malo sladkorja, to ne pomeni, da morate skozi celotno zdravljenje slediti povsem enakemu načinu prehranjevanja. V bistvu obstajajo pri večini zdravljenj tri ločene sekcije in pri vsaki je potrebno jesti malo drugače.

Čiščenje kandide
Prva faza zdravljenja kandide je neobvezna faza čiščenja. Gre za zelo strogo kandida dieto, ki v kombinaciji z veliko vode očisti debelo črevo in mnoge izmed kolonij kandide.

V tej fazi je potrebno vztrajati na dieti, ki jo sestavlja surova in kuhana zelenjava skupaj z različnimi zelišči, začimbami in olji za poživitev obrokov. To je zelo restriktivna dieta, vendar ji morate slediti le nekaj dni. Na koncu se boste osvobodili in se počutili osveženi, lahki, zdravi in pripravljeni, da se premaknete na slednjo stopnjo.

Dieta proti kandidi
To je zleo pomemben del zdravljenja kandide. Dieta proti kandidi ima veliko bolj uravnoteženo prehrano kot dieta za čiščenje kandide, vendar pa še vedno odpravlja sadje, dodani sladkor, zelenjavo z veliko škroba,kofein in karkoli z visoko glikemično obremenitvijo. Ta faza je zasnovana tako, da sestradate kandido, medtem ko vi dobite vse potrebne hranilne sestavine.

Obstaja tudi nekaj živil, ki se dejansko borijo s kandido. Te sodijo v kategorijo bodisi antimikotov ali pa probiotikoh. Med ta živila spadajo naprimer razni jogurti, ki jih je varno jesti, čeprav imajo morda na prvi pogled preveč ogljikovih hidratov.

Ta faza lahko traja od nekaj tednov do nekaj mesecev. Odvisno je od več dejavnikov, kako strogo sledite dieti proti kandidi, učinkovitosti probiotikov ali antimikotikov in resnosti okužbe s kandido.

Prehrana po kandidi
Ko ste premagali okužbo s kandido, kako naprej? No vsekakor ni dobra ideja, da takoj začnete spet jesti vse. Konec koncev je bil vaš prejšnji način prehranjevanja kriv za to, da se je kandida začela razraščati na prvem mestu.

V tej fazi je treba začeti postopoma ponovno uvedbo določenih živil v svojo prehrano. Sadje z nizko vsebnostjo sladkorja, kot so jabolka, je odličen primer takšne hrane. Lahko tudi ponovno uvedete nekaj fižola v dieto. Če gre vse v redu in se simptomi kandide ne začnejo kazati, lahko dodate več raznolike hrane, vendar postoma, vendar pa se še naprej izogibajte hitre prehrane in sladkih prigrizkov v prevelikih količinah.

Ni komentarjev:

Objavite komentar