Sobne rastline

Sobne rastline so rastline, ki se gojijo v zaprtih prostorih, kot so stanovanja ali pisarne. Sobne rastline se običajno gojijo za dekorativne namene, zaradi pozitivnih psiholoških učinkov ali zdravstvenih razlogov kot je čiščenje zraka. Rastline, ki se gojijo na ta način pa se najpogosteje, čeprav ne vedno, tropske ali pol-tropske.Glavni dejavniki, ki jih je treba upoštevati pri skrbi za sobne rastline so vlaga, svetloba, mešanica zemlje, temperatura, vlažnost, gnojila, presaditve in zatiranje škodljivcev.

Zalivanje sobnih rastlin

Pogosto se kot sobne rastlline gojijo rastline, ki zadržujejo vodo. Preveč zalivanja je tako lahko škodljivega za nekatere sobne rastline. Najboljši način, da se ugotovi, ali rastlina potrebuje vodo, je preverjanje vlažnosti zemlje. Občutek vlažnosti zemlje je najbolj zanesljivo, saj so merilniki vlage pogosto netočni. Nekaterim lončnicam je treba omogočiti, da dosežejo ustrezno raven suhosti med zalivanji. Zalivanje rastlin po koledarju ni priporočljivo. Ko je sobno rastlino potrebno zaliti, počasi zalivamo vodo po površini zemlje, dokler ne začne odtekati na dnu lonca, kar zagotavlja popolno nasičenje.

Svetloba za lončnice

S procesom fotosinteze rastline pretvorijo energijo v sončni svetlobi v kemično energijo, ki skrbi za rast rastlin. Dva pomembna dejavnika za zagotavljanje svetlobe v sobi, kjer je sobna rastlina, sta intenzivnost in trajanje.
Različne rastline potrebujejo različne svetlobne intenzivnosti. Intenzivnost (ali kakovost) svetlobe je težko meriti brez merilca. To se običajno meri v enotah lux. 100 luksov se običajno šteje za nizko intenzivnost ali posredno osvetlitev. Svetla pisarna ima približno 400 lux osvetlitve. 1.000 luksov ali več običajno velja kot osvetlitev visoke intenzitete. Neposredna sončna svetloba na prostem je v območju 32,000-100,000 luksov. Slinavka sveče občasno uporablja tudi.

Trajanje izpostavljenosti svetlobi, je prav tako pomembno kot intenzivnost. 8 do 16 ur je idealno za večino rastlin.

Nekatere lončnice lahko zrastejo do zelo velikih dimenzij. Okna so najpogostejši vir svetlobe za sobne rastline. Na severni polobli so najboljša okna obrnjena proti jugu, saj so najbolj izpostavljena soncu. Na naravno sončno svetlobo skozi okna vplivajo sezonske spremembe, oblačnost in zavese na oknih.

Zemlja za lončnice

Sobne rastline navadno uspevajo s specializirani zemlji za rože, ne v lokalni zemlji, ki jo najdemo na prostem. Dobra zemlja za lončnice vključuje izboljšave zemlje za zagotavljanje hranilnih snovi in ustrezno zračnost. Večina zemelj vsebuje kombinacijo šote z drugimi vrstami. Zaradi varstva okolja je ta v nekaterih zemljah zamenjana s kokosovimi vlakni, ki so ravno tako bogat vir hranil. Zemljo za lončnice je mogoče kupiti kjerkoli prodajajo lončnice.

Če se odločimo, da bomo uporabljali zemljo od zunaj, jo je treba najprej toplotno sterilizirati tako, da jo vsaj 30 minut pečemo pri vsaj 90° . To bo zagotovilo, da zemlja ne bo vsebovala nobenih škodljivih bakterij. Večina zunanjih tal, zlasti tistih, z visokim deležem gline, ni primerna za sobne rastline, saj ne zagotavlja dovolj zračenja in vpojnosti, zato jih je potrebno zmešati s šoto ali kokosovimi vlakni.

Temperatura za sobne rastline

Večina sobnih rastlin je prilagojena za rast v okolju, ki sega od 15°C do 25°C, kar je podobno sobni temperaturi v večini domov. Nadzor temperature je treba zagotoviti z ogrevanjem ali hlajenjem.

Vlažnost zraka za sobne rastline

Vlažnost je nekoliko težje nadzorovati kot temperaturo. Sobne rastline lahko preživijo v okoljih z nizko vlažnostjo, dokler se njihove korenine pravilno namakajo. Večina rastlin uspeva v 80% relativni vlažnosti, vendar pa je večina stanovanja ponavadi na 20% do 60% relativne vlažnosti. Poleg nakupa vlažilnika obstaja še nekaj stvari, ki jih je mogoče storiti za povečanje vlažnosti okoli sobne rastline, naprimer združevanje rastlin, megličenje s prodom.

Gnojila za sobne rastline

V loncih za rože lahko sčasoma začne zmanjkovati hranilnih snovi v zemlji. Dodajanje gnojil lahko umetno zagotavlja ta hranila. Vendar pa so nepotrebna gnojila škodljiva za rastline. Zaradi tega je treba skrbno premisliti pred gnojenjem. Če je rastlina v isti zemlji že eno leto ali več in se njeno stanje slabša, potem zamenjajte polovico zemlje z gnojilom.

Gnojila so navadno označena s številkami, ki kažejo na odstotek dušika, fosforja in kalija oziroma treh elementov, ki so potrebni za rast velike večine rastlina. Dušin je bistven za zeleno listnato rast, fosfor je bistvenega pomena za cvetoče rastline, kalij pa pomagam k močnim koreninam. Gnojila, ki imajo številke višje od 15 so ponavadi umetna, organska pa imajo veliko nižja razmerja.Več: