Izpah kolena

Izpah kolena je nenavadna iz izredno huda poškodba. Izpah kolena nastane, ko stegnenica in golenica izgubita stik med seboj. Izpah kolena se razlikuje od izpaha pogačice. Izpah pogačice se zgodi, ko pogačica pade iz utora na koncu stegnenice.


Kako pride do izpaha kolena?
Dislokacija kolena se ponavadi zgodi pri hudih poškodbah. Te poškodbe se lahko pojavijo pri avtomobilskih nesrečah, hudih padcih in kot športne poškodbe. Izpaha kolena ne smemo zamenjevati z delnim izpahom, ki se zgodi pri poškodovanih vezeh. Izpah kolena je resnejša poškodba, ki nastane, ko konec stegnenice popolnoma izubi stik z vrhom golenice. Ko je koleno izpahnjeno ga je ponavadi treba ponastaviti v pravilni položaj, v primerjavi z delnim izpahom, ko koleno zdrsne nazaj v mesto.

Kaj se zgodi pri izpahu kolena
Izpah olena povzroči veliko škodo na mehkih tkivih, ki obdajajo sklep. Vezi v kolenu so hudo poškodovane. Določanje, katere vezi so poškodovane, je eden od prvih korakov za ocenjevanje izpaha kolena. Skoraj vedno so strgene tako sprednje kot zadnje križne vezi. Poleg tega so lahko poškodovane tudi druge vezi, hrustanec in meniskus. Izpah pkolena je še posebno nevaren zaradi škode, ki se zgodi živčnim in žilnim strukturam okoli kolena.

Kaj storiti, ko je izpah kolena diagnosticiran?
Če obstaja sum izpaha kolena, je potrebno rentensko slikanje, da se oceni, ali je koleno res izpahnjeno. Koleno bo repozicionirano, zdravnik pa boo ocenil poškodbe na živcih in krvnih žilah, ki obkrožajo sklep.

Zdravljenje izpaha kolena
V zgodnjih fazah izpaha kolena je prednostna naloga zagotavljanje ustreznega obravnavanje vseh žilnih ali živčnih poškodb. Ko so te strukture zdrave, se lahko pozornost obrne k reševanju poškodbe ligamenta, hrustanca in meniskusa, ki so nastale pri izpahu. Ponavadi je potrebno kirurško rekonstruirati poškodovane vezi. Potrebno je tudi očistiti in popraviti hrustanec ter meniskus.


Več: