Nočni metulj

Razlika med veščami in metulji
Razlike med nočnimi metulji in navadnimi metulji spadajo v dve kategoriji: vedenjske razlike in razlike v anatomiji. Vešče so namreč nočne živali, ki letijo in se hranijo ponoči. Metulji so po drugi strani dnevne živali in so aktivni, kadar je svetlo. Torej, če vidite krilate insekte pri hranjenju z rožo sredi pomladi, gre najverjetneje za metulja, če pa krilnati insekt ponoči leti proti sveči, je to verjetno nočni metulj.

Razlika je tudi v tem, kako imajo postavljena svoja krila, ko počivajo. Vešče bodo pogosto obrnejene s krili navzdol ali razporejenimi na stran. Metulji pa nasprotno, razen če se ne grejjeo na soncu, ponavadi obrneje svoja krila navzgor in jih zložijo skupaj pravokotno na hrbtih.Razlika je tudi v tem, kako se živali zabubijo. Vešče pogosto okoli svoje bube spredejo svilnat ovoj in jo včasih zakamuflirajo z listjem, medtem ko se večina metuljev zabubi kot gola buba.

Anatomske razlike med veščami in metulji:
Metulji imajo širše tipalke pri konicah, medtem ko so tipalke nočnih metuljev pogosto pernate in tanjše kot tipalke dnevnih metuljev.

Večino časa imajo navadni metulji tudi bolj živo barvo kril kot vešče. To pa ne pomeni, da nočni metulji obstajajo le v beli, rjavi ali sivi barvi, ampak so lahko tudi bolj barviti.


Ni komentarjev:

Objavite komentar