Nespečnost

Nespečnost ali insomnija je motnja spanja, ki lahko pomeni težavo zaspati ali pa težavo z prezgodnjim zbujanjem. Ljudje z nespečnostjo imajo eno ali več naslednjih simptomov:

Težko zaspijo
Zbujajo se ponoči in težko nazaj zaspijo
Zbujajo se preveč zgodaj zjutraj
Utrujenost ob vstajanjuVrste nespečnosti

Obstajata dve vrsti nespečnosti: primarna in sekundarna nespečnost.

Primarna nespečnost: Primarna nespečnost pomeni, da težave s spanjem niso neposredno povezane s katerimkoli drugim zdravstvenim stanjem ali problemom.

Sekundarna nespečnost: Sekundarna nespečnost pomeni, da so težave s spanjem povezane z drugimi zdravstvenimi razlogi, kot so bolezni (astma, depresija, artritis, rag, težave z zgago), bolečine, jemanje zdravil ali drugih snovi (alkohol)

Akutna ali kronična nespečnost

Nespečnost se razlikuje tudi v tem, kako dolgo traja in kako pogosto se pojavlja. Lahko je kratkoročna (akutna nespečnost), ali pa lahko traja dlje časa (kronična nespečnost). Akutna nespečnost lahko traja od ene noči do nekaj tednov. Nespečnost je kronična, če ima oseba nespečnost vsaj tri noči na teden en mesec ali dlje.


Vzroki za nespečnost

Vzroki za akutno nespečnost:
Stres (izguba delovnega mesta ali sprememba, smrt ljubljene osebe, ločitev, selitev)
Bolezen
Čustveno ali fizično neugodje
Okoljski dejavniki, kot so hrup, svetloba ali ekstremne temperature, ki motijo ​​spanec
Nekatera zdravila (na primer tiste, ki se uporabljajo za zdravljenje prehladnih obolenj, alergij, depresije, povišanega krvnega tlaka, astme), lahko motijo spanec
Motnje v normalnem urniku spanja (jet lag ali preklapljanje iz dnevne v nočno izmeno)

Vzroki za kronično nespečnost:
Depresije in / ali anksioznosti
Kronični stres
Bolečina ali nelagodje ponoči

Simptomi nespečnost

Simptomi nespečnosti lahko vključujejo:
Zaspanost čez dan
Splošna utrujenost
Razdražljivost
Težave s koncentracijo in spominom

Diagnosticiranje nespečnost

Če menite, da imate nespečnost, se pogovorite s svojim osebnim zdravnikom. Ocena lahko vključuje fizični pregled, zdravstveno zgodovino, in zgodovino spanja. Morda boste morali voditi dnevnik spanja za teden ali dva, sledili vašim vzorcem spanja in spremljali počutje podnevi. Vaš zdravnik bo morda hotel slišati mnenje vašega partnerja o količini in kakovosti vašega spanja. V nekaterih primerih boste ostali na opazovanju

Zdravljenje nespečnosti

Akutna nespečnost morda ne bo zahtevala zdravljenja. Blago nespečnost je pogosto mogoče preprečiti ali pozdraviti s prakticiranjem dobrih spalnih navad. Če vas vaša nespečnost omejuje pri normalnem življenju zaradi utrujenosti, vam bo zdravnik mogoče za določen čas predpisal tablete za spanje. Izogibajte se tablet proti nespečnosti brez recepta, saj imajo lahko neželene stranske učinke in ponavadi izgubijo svojo učinkovitost, če jih jemljete dalj časa.

Zdravljenje kronične nespečnosti zajema obravnavo vseh težav, ki jih nespečnost povzroča. Vaš zdravnik vam lahko predlaga vedenjsko terapijo, ki vam bo pomagla spremeniti vedenja, ki lahko poslabšajo nespečnost. Lahko se uporabljajo sprostitvene terapije ali terapije z omejitvijo spanca.

Dobre spalne navade za preprečitev nespečnosti:

Poskusite ustvariti rutino, da greste spat vsak večer ob istem času in vsako jutro ustajate ob istem času. Poskušajte preživeti brez spanja čez dan.
Izogibajte se kofeina, nikotina in alkohola čez dan. Kofein in nikotin sta stimulansa, alkohol pa lahko povzroči motnje spanja.
Redno telovadite, vendar ne tik pred spanjem.
Ne jejte večjih obrokov ob večerih.
Naredite svojo spalnico udobno. Bodite prepričani, da je temna, tiha, ne pretopla in ne prehladna. Poskusite s spalno masko, zamaški za ušesa ali ventilatorjem.
Izogibajte se uporabi postelje za druge stvari, kot je spanje.

Ni komentarjev:

Objavite komentar