Šivalni stroj

Brez šivalnega stroja bi bil svet precej drugačen. Tako kot avtomobil, računalnik in nešteto drugih novosti iz zadnjih 300 let, je tudi šivalni stroj spremenil dolgotrajen in težaven procese v hitrega in enostavnega. Z izumom mehaniziranega šivalnega stroja proizvajalci nenadoma lahko proizvajajo kupe visokokakovostnih oblačil z minimalnimi stroški. Zaradi te tehnologije si lahko dandanes velika večina ljudi privošči oblačila, ki so bila luksuzna še pred 200 leti.


Šivalni stroj je stroj, ki se uporablja za vbodno šivanje tkanin in drugih materialov. Šivalni stroj so izumili v prvi industrijski revoluciji za zmanjšanje količine ročnega šivanja v podjetjih za proizvodnjo oblačil. Od izuma prvega delovnega šivalnega stroja, se je zelo izboljšala učinkovitost in produktivnost v oblačilni industriji.


Domači šivalni stroji so namenjeni za eno osebo za šivanje posameznih oblačil, medtem ko uporabljajo samo eno vrsto vboda. V modernem šivalnem stroju tkanina z lahkoto drsi v in iz stroja brez neprijetnosti, ki jih povzročajo šivanke, naprstniki in druga orodja, ki se uporabljajo pri ročnem šivanju, avtomatizacija šivanja pa prinaša tudi prihranek časa za šivanje.

Industrijski šivalni stroji so večji, dražji in bolj specializirani.