Čaj za dojenje

Zelišča so bila uporabljana kot pomoč pri dojenju že stoletja. Kombinacije različnih rastlin spodbujajo proizvodnjo mleka in. Eden od najbolj pogostih in tradicionalnih načinov za pripravo teh zelišč je priprava čaja.

Zeliščni čaji se na splošno štejejo za varne, ampak vedno obstajajo izjeme. Veliko zelišč, ki se uporabljajo v domačih čajih, je bilo skozi zgodovino uporabljenih kot zdravila. Tako kot vsa druga zdravila imajo tudi zelišča lahko stranske učinke, če se jemljejo v velikih odmerkih, zato bi se vedno morali posvetovati s svojim zdranvikom ali svetovalcem za laktacijo pred uporabo kateregakoli zeliščnega dodatka, vključno s čaji, še posebno, če ste noseči ali dojite. Vaš zdravnikam vam lahko svetuje o tem, katera zelišča so za vas najprimernejša in vam pomaga pri doziranju.Ko preizkušate novo rastlino, je vedno najbolje, da začnete z nižjim odmerkom in ga postopoma povečujete v nekaj dneh, da bi preprečili ali zmanjšali neželene učinke. Odmerki se razlikujejo od osebe do osebe. Majhni odmerki lahko zelo dobro delujejo pri nekaterih ženskah, medtem ko pri drugih niti veliki odmerki čaja za dojenje ne bodo delovali.

Kako pripraviti zeliščni čaj

Čaji se lahko prirpravite v skodelici ali loncu. Čas, ko pustite zelišče v vodi, bo določil moč čaja. Za šibkejši odmerek kuhajte čaj 1 do 3 minute, medtem ko je 5 minut ali več potrebno za močnejši čaj. Nekatera zelišča so grenka, tako da jih verjetno ne boste želeli predolgo časa pustiti v vodi.

Najpogostejša zelišča v čajih za dojenje so triplat, osat, koromač, kopriva, janež, koriander ali kumina. Različne kombinacije teh zelišč lahko zmešate skupaj, da ustvarite blagodejno mešanico za sprostitev.


Preberite tudi:
Skodelice za čaj
Zeleni čaj