Zaprtje pri dojenčku

Običajno je vzrok za zaprtje pri dojenčku hrana. Zaprtje je stanje, kjer blato postane bolj čvrsto in težje. Vaš otrok je pri zaprtju vznemirjen ali v bolečinah, ker ne more sprazniti črevesja tako pogosto kot ponavadi.

Kaj je vzrok za zaprtje pri dojenčkih?

Dojenje
Doječi otroci so zelo redko zaprti, saj je materino mleko lažje prevabljivo. Dojeni otroci imajo veliko več koristnih vrst bakterij v debelem črevesu, ki lahko uničiju tudi nekaj drugače neprebavljivih ogljivkovih hidratov, beljakovin in maščob v mleku. Kot rezultat je njihovo blato mehkejše ter odvajanje blata lažje. Materino mleko vsebuje tudi hormon motilin, ki poveča gibanje črevesja dojenčka in jim ga pomaga izprazniti. Dodatna zaščita pred zaprtjem izhaja iz dejstva, da dojenček iz prsi dobi toliko mleka, kot ga potrebuje. Dehidracija sicer lahko povzroči zaprtje, vendar tudi če je dojenček dehidriran, lahko še vedno prepreposto popije več mleka. Sestava materinega mleka se spreminja, ko otrok raste, tako da bo dobil iz njega vse, kar je potrebno za rast in dobro prebavo.


Drugi vzroki
Običajno je vzrok za zaprtje pri dojenčkih hrana,ki jo jedo po odstavitvi od prsi. Tudi dehidracija, še posebno v vročem vremenu, je lahko pomemben dejavnik, ki prispeva kzaprtju. V nekaterih primerih je lahko zaprtje znak resnejše bolezni. Če vaš dojenček ne pridobiva teže ali kaže kakšne druge nenavadne simptome, poiščite nasvet zdravnika.

Dojenčki, ki se hranijo s formulo
Otroci, ki se ne dojijo, pogosteje trpijo zaradi zaprtjam, saj je formula za otroka težja za prebavo. Njihovo blato je debelejše in bolj zelenkaste barve.,

Ni komentarjev:

Objavite komentar