Bolezni sobnih rastlin

Preprečevanje bolezni sobnih rastlin

Večina zajedalcev in bolezni prispe z novimi rastlinami. Veliko problemov lahko preprečimo s preprostim temeljitim pregledovanjem rastlin, preden jih prinesemo domov.

Tukaj je nekaj nasvetov, na kaj je treba biti pozoren, preden novo rastlino prinesemo domov:

Listi z rjavimi pikami, luknjami ali obgriženimi robovi: to so zanesljivi znaki napada škodljivcev ali bolezni.
Žuželke kjerkoli na rastlini. Če bodo te nezaželeni zajedalci prišli v vaš dom, bodo verjetno napadli tudi druge vaše rastline.
Pepelnasta plesen na listih: bel prah na listih ni dober začetek za mlade rastline.
Siva plesen kjerkoli na rastlini: ta gliva se lahko širi in privablja žuželke.

Dobra ideja je tudi, da vse nove sobne rastline najprej za en mesec postavite v karanteno, da preprečite vdor škodljivcev na druge rastline.

Bolezni hišnih rastlin

Ohranjanje sobnih rastlin zdravih je najboljša obramba za boj proti boleznim hišnih rastlin.

Rastlina, ki je pod stresom zaradi premalo ali preveč zalivanja ter premalo ali preveč sonca je, ne glede na razlog, bolj dovzetna za bolezni, kot zdrave rastline. Na srečo je veliko težav ozdravljivih, če jih ujamete zgodaj, vendar si zapomnite, da je preventiva vedno boljša kot kurativa.

Slaba cirkulacija zraka in visoka vlažnost sta ugodna pogoja za pepelasto plesen. Bodite pozorni na to plesen. Afriške vijolice in begonije so še posebno občutljive.

Nemudoma odstranite vse odmrle cvetove in liste. V vlažnih pogojih glijive zelo dobro uspevajo na mrtvem rastlinskem tkivu in to postane gojišče za bolezni in privablja škodljivce.

Škodljivci sobnih rastlin

Redno preverjajte vaše rastline za znake škodljivcev.

Preden se zatečete h kemikalijam za nadzor škodljivcev, poskusite odstraniti žuželke tako, da jih obrišete z vlažno krpo ali milnico. Če to ne uspe, poskusite odstraniti  z uporabo organskih insekticidov.

Ni komentarjev:

Objavite komentar