Vzdrževanje zelenice

Vaš trata vam z leti zagotovo prinaša veliko veselja, vendar je skrb za njo lahko tudi trdo delo. Zalivanje, košnja, grabljenje in gnojenje so lahko prav izrčpujoča. Eden izmed največjih izzivov je vzdrževanje trave lepe in košate skozi leta. Mnoge starejše trate so bile določene z vrsto trave, ki ni več primerna za današnje zahteve, saj so takšne trate nagnjene k boleznim, žuuželkam, zahtevajo pa tudi več zalivanja in gnojil. Kaj lahko naredimo, da bi izboljšali kakovost in barvo vaše zelenice, ne da bi jo v celoti odstranili in zamenjali? Najboljša rešitev je setev čez staro zelenico, v nadaljevanju pa vam bom povedala zakaj.Koristi sejanja na obstoječo zelenico so:
- izboljšanje gostote
- vzbostavitev boljših sort trav
- izpolnitev golih lis

Zaradi različnih razlogov, lahko začnejo starejše zelenice upadati ali umirati. To je lahko zaradi neenakomernega zalivanja, rezanja trave na prekratko dolžino, škode, ki jo povzročajo glodalci ali pa pomanjkanjem oploditev. Sejanje čez obstoječo trato lahko prinese nove sorte trave, ki so bolj odporne na insekte in bolezni pa tudi na senčne pogoje in težke noge. Če sejete z novo mešanico trav, lahko tudi samo izpolnite gola ali pomanjkljiva območja ter tako izboljšate videz in zdravje obstoječe zelenice. Preden se lotite sejanja, morate določiti problem z vašo trenutno zelenico.  Ali ima dovolj sončne svetlobe, je krivaslaba plodnost, slaba cirkulacija zraka ali nepravilno odvodnjavanje? Je bila napadena z insekti ali jo je opustošila bolezni? Če veste, kaj je razlog za trenutno stanje, boste lažje izbrali in vzdrževali novo zelenico.

Če je vaš trenutni travnik neenoten, nezdrav ali rjave barve in ne morete sami ugotoviti, v čemu je problem, se obrnite na strokovnjaka, ki vam bo pomagal pri prepoznavanju in odpravljanju težav. Lahko vam ponudi nasvete, kaj vaša trenutna zelenica potrebuje, kot tudi zagotavlja storitve pri setvi, da bo vaš travnik spet videti kot nov in da boste lahko še naprej uživali v zelenici.