Koliko poje dojenček

Dojeni otroci običajno jedo pogosteje kot tisti, ki jih hranimo s formulo. Novorojenčki se običajno dojijo vsaki 2 do 3 ure, medtem ko kasneje postane čas med dojenji daljši, saj se velikost njihovega želodca povečuje. S formulo naj bi se novorojenčki hranili vsake 3 - 4 ure.

Ko hranite svojega dojenčka s steklenico, pazita na pokazatelje, da je sit, namesto da se zanašate na uro. Pomembno je, da ste pozorni na namige ali signale vašega dojenčka, ki kažejo da je lačen. Ko je dojenček lačen, lahko položi roko ali prst na ali v usta, sesa, drži ven jezik, začne iskati dojko ali kaj podobnega. Ko dojenček začne jokati, je to ponavadi že pozen signal, da je lačen.


Ne glede na to, ali dojite, ali hranite otroka s stekleničko, večino staršev skrbi, ali so njihovi otroci dobili dovolj jesti. Ker dojenčki sesajo ne samo zaradi lakote, ampak tudi zaradi ugodja, je to težko vedeti. Tudi ko dojenčki niso več lačni, so nekateri starši zaskrbljeni, ali so vse njihove prehranske navade zadovoljene.

Ne skrbite. Dojenček vas bo že obvestil ali je imel dovolj ali želi še več. V večini primerov porabi 90% razpoložljivega materinega mleka v prvih 10 minutah hranjenja na vsaki dojki. Potem se velikokrat odmakne od prsi ali preprosto zaspi. Ena izmed prednosti dojenja je, da otrok lahko prevzame pobudo za lastno hranjenje. Ko opazujemo njegove odzive, lahko ugotovimo, kdaj je sit. Če obrne glavo ali drugače pokaže, da ga ne zanima več hranjenje, lahko prenehate z dojenjem. Tudi pri formuli se lahko ugotovi, da dojenček ni več lačen. Če postaja raztresen, medtem ko pije iz stekleničke ali pa začne nemirno premikati glavo, lahko pa tudi tesno zapre usta. Ko dojenček postane malo starejši in se poveča koordinacija med očmi in rokami, bo lahko celo sam poskušal odbiti stekleničko ali žlico od svojih ust.

Po drugi strani pa, če vaš otrok dokonča stekleničko in začne jokati, verjetno želi več.

Eden od pokazateljev, ali dobi vaš dojenček dovolj hrane, je tudi previjanje. V prvem mesecu življenja novorojenčka mu je treba mokro plenico zamenjati 6 ali večkrat na dan, medtem ko je pokakana trikrat do 4krat dnevno.

Kaj pa, če vaš dojenček skoraj vedno izgleda lačen ali daje druge signale, da si želi še več hrane? Če je temu tako, se posvetujte s svojim pediatrom. Zdravnik bo lahko odgovorilna konkretna vprašanja in ugotovil, ali vaš dojenček dobi dovolj hranilnih sestavin.