Nosečnost in prehlad

Kaj povzroča prehlad?
Prehlade najpogosteje povzročajo rinovirusi, medtem ko gripo povzročajo virusi influenze. Obstaja več kot 200 različnih vrst virusov, ki povzročajo prehlad in neomejeno število virusov, ki jih povzroča gripa, saj le te ves čas mutirajo.


Kaj morate vedeti?
Vaš imunski sistem med nosečnostjo deluje slabše, kar je dobra stran, saj tako ne uniči otroka, ki ga imunski sistem sicer zazna kot tujka. Slaba stran oslabljenega imunskega sistema pa je, da se vaše telo ne more boriti proti prehladu in gripi tako kot se običajno. Tako boste zelo dovzetni za zamaašene nosove, kašelj ali vneto grlo. Prehladi so večinoma le neprijetna motnja, medtem ko je gripa lahko pri nosečnicah zelo nevarna.

Kaj lahko storite, če ste med nosečnostjo prehlajeni ali imate gripo?
Najbolje je, da se obrnete na naravne načine za lajšanje simptomov, kot so:
- počitek
- pitje tekočine
- uživanje juh in čajev
- pitje pomarančnih ali drugih sokov z veliko vitamina C

Veliko vitamina C in cinka, ki je prav tako pomemben za obrambo pred prehladom lahko dobite iz citrosov, jagod, melon, kivija, manga, brokolija, rdečega zelja, paradižnika, paprike, špinače, purana, govedine svinjine, jogurta, ovsenih kosmičev in jajc.

- uživajte česen
- grlgljajte slano vodo
- vdihavanje pare

Ne pozabite, da vas nosečnost postavlja v veliko nevarnost za bolj resne zaplete pri gripi, kot so pljučnica. Če trpite zaradi gripe, je najbolje, da čimprej obiščete zdravnika.