Orehovo olje je olje iztisnjeno angleških orehov. Olje vsebuje približno 90% nenasičene maščobe in 10% nasičenih maščob. Ne vsebuje holesterola. Sestavlja ga približno 60% linolne kisline, vsebuje pa tudi približno 1,5% alfa linolenske kisline, ki oskrbuje telo z nujnimi omega-3 maščobnih kislin, bistvenimi za človeško prehrana
Kulinarična uporaba orehovega olja
Orehovo olje je užitno in se večinoma uporablja manj kot druga olja pri pripravi hrane, pogosto zaradi visokih cen. Se svetle barve in zelo specifičnega okusa in vonja, s priokusom orehov. Čeprav kuharji včasih uporabljajo orehovo olje v ponvi, se je najbolje izogibati orehovega olje pri visokih temperaturah kuhanja, saj segrevanje zmanjšuje okus v olju in hranilno vrednost ter povzroča rahlo grenkobo. Poleg tega kuhanje hitro uniči antioksidante v olju. Orehovo olje je na najbolj dragoceno v hladnih jedi, kot so solatni prelivi, kjer se njegov okus kar najbolje iskoristi..
Najbolj orehovo olje se proizvaja v Franciji, čeprav obstajajo tudi proizvajalci v Avstraliji, Novi Zelandiji in v ZDA. in se uporablja kot antioksidant in sredstvo proti staranju
.
Umetniško raba orehovega olja
Orehovo olje je bilo eno od najpomembnejših olj, ki so ga uporabljali renesančni slikarji.
Več:
http://news.psu.edu/story/276393/2013/05/08/research/whole-walnuts-and-their-extracted-oil-can-reduce-cardiovascular
http://news.psu.edu/story/164248/2010/10/04/walnuts-walnut-oil-improve-reaction-stress
http://www.cordonbleu.edu/news/applecamembertraviol/en