Zvin gležnja

Zvin gležnja je zelo pogosta poškodba. Vsak dan si zvije gleženj približno 25.000 ljudin. Zvit gleženj se lahko zgodi tako športnikom kot nešportnikom, otrokom in odraslim. Najpogosteje se pripeti pri športnih aktivnostih, vendar je včasih dovolj tudi, če samo stopite na neraven rob.

Vezi v gležnju držijo skupaj kosti in sklepe v pravilnem položaju. Ščitijo gleženj pred neobičajnimi premiki, še posebno zvijanjem stopala.

Vez je elastična struktura. Običajno se vezi raztezajo v okviru svojih meja, nato pa grejo nazaj v svoje običajne lege. Ko je križna vez prisiljena, da se raztegne zunaj njenih normalnih mej, pride do zvina. Hud zvin povzroči dejansko pretrganja elastičnih vlaken.

Kako se zgodi zvin gležnja?
Zvin gležnja se zgodi, ko se stopalo obrne izven svojega normalnega položaja. Pri pristajanju se povzroči velika sila. Gleženj si lahko zvijete, če se noga premika neenakomerno na površini, ki presega njene normalne obremenitve. To povzroči, da se vezi raztezajo zunaj njihovega normalnega položaja.

Mehanizem poškodbe
Če se stopalo v razmerju do gležnja preveč obrne, sile povzročajo, da se vezi v gležnju raztegnejo prek svoje običajne dolžine. Če je sila premočna, se lahko vezi pretrgajo. Lahko izgubite ravnotežje, ko je stopalo na neenakomerni površini. Lahko padete in ne morete več stati na nogi. Rezultat je bolečina in oteklina.

Zvini gležnja se delijo na tri stopnje:

Zvin 1. stopnje
Rahlo raztezanje in nekatere poškodbe vlaken v vezi.

Zvin 2. stopnje
Delno pretrganje vezi.

Zvin 3. stopnje
Popolno pretrganje ligamentaZvin gležnja pri zdravniku

Obiščite svojega zdravnika, da diagnosticira zvit gleženj. Zdravnik lahko odredi rentgen, ki preveri, ali imate slučajno zlomljene kosti. Zlom kosti ima lahko podobne simptome kot zvin gležnja, torej bolečine in otekline.

Če kost ni zlomljena, bo zdravnik poskušal premakniti gleženj na različne načine, da vidi, kateri ligament je poškodovan ali pretrgan.

Če gre za popolno pretrganje vezi, je lahko gleženj nestabilen. Če se to zgodi, lahko poškodba povzroči tudi poškodbe na površini gležnja.

Zdravnik lahko odredi MRI (slikanje z magnetno resonanco), če sumi na zelo hude poškodbe gležnja.

Zdravljenje zvina gležnja
Nekirurško zdravljenje
Hoja je lahko težavna zaradi otekline in bolečine. Morda boste morali uporabljati bergle, če hoja povzroča bolečine. Ponavadi oteklina in bolečina trajata nekaj dni. Odvisno od stopnje poškodbe lahko zdravnik odredi, da uporabite odstranljive plastične naprave za fiksiranje gležnja.

Večina gležnjev potrebuje za pozdravljenje le obdobje počitka. Proces zdravljenja traja približno en mesec. Tudi pretrgana vez lahko ozdravi brez kirurškega popravila, če jo ustrezno imobilizirate.

Za zvin prve stopnje je navadno dovolj, da uporabljate led, kompresijske obveze, dvigovanje gležnja in počitek.

Rehabilitacija se uporablja za pomoč pri zmanjšanju bolečin in oteklin in preprečevanje kroničnih težav gležnja. Ultrazvok in električna stimulacija se prav tako lahko uporabljata za podobne namene. Sprva lahko rehabilitacijske vaje vključujejo nadzorovane premike gležnja. Vodne vaje se lahko uporabljajo, če so krepitvene vaje na kopnem preveč boleče. Ko ste brez bolečin, se sčasoma dodajajo tudi drue vaje.

Vsak zvit gleženj mora skozi tri faze:

1. faza vključuje počitek, zaščito gležnja in zmanjšanje otekline (en teden).
2. faza vključuje ponovno pridobivanje gibljivosti, moči in prožnosti (en teden do dva tedna).
3. faza vključuje postopoma vračanje v dejavnosti, ki ne zahtevajo vrtenja ali sukanja gleženj in delanje vaj za vzdrževanje.

Zdravila za zvin gležnja
Nesteroidna protivnetna zdravila (NSAID) se lahko uporablja za nadzor bolečine in vnetja.

Dolgoročni rezultat
Če ne prepoznamo zvina gležnja in ga ne zdravimo s potrebno pozornostjo in nego, lahko to pripelje do kroničnih težav z bolečino in nestabilnostjo

Kirurško zdravljenje zvina gležnja
Kirurško zdravljenje zvinov gležnja je redko. Kirurgija je rezervirana za poškodbe, ki se ne odzovejo na nekirurško zdravljenje in kje je še naprej občutek nestabilnosti tudi po rehabilitaciji

Kirurške možnosti vključujejo:

Artroskopija

Rekonstrukcija

Preprečevanje zvina gležnja

Najboljši način za preprečevanje zvitih gležnjev je ohranjanje moči, mišičnega ravnovesja in prožnosti.

Ogrejte se, preden delate vaje in druge dejavnosti
Bodite pozorni med hojo ali tekom
Nosite dobre čevlje
Bodite pozorni na opozorilne znake vašega telesa, da se upočasnite, ko začutite bolečino ali utrujenost

Več:
http://www.mckinley.illinois.edu/handouts/anklesprain/anklesprain.html
http://pediatrics.med.nyu.edu/conditions-we-treat/conditions/ankle-sprain
http://nemsi.uchc.edu/clinical_services/orthopaedic/footankle/ankle_sprain.html