Ognjičevo mazilo

Ognjičeva krema je narejena iz cvetov ognjiča. V kremah se uporablja sveže ali posušene cvetove v prahu. Večina ognjičevih mazil vsebuje 2 do 5 odstotkov ognjiča. Krema se lahko uporablja lokalno, ognjič pa se uporablja tudi v čaju ali kot obloge. Ognjič je navadno priznan kot zdrava in varna rastlina.


Koristi ognjičevega mazila
Težave s kožo
Ognjičeva krema se uporablja predvsem za zdravljenje razdražene kože, modrice, opekline in odprte rane. Ognjič izboljšuje neovaskularizacijo v tkivu ali razvoj novih drobnih kapilar, kar izboljšuje krvni obtok in pomaga, da se kožne rane zacelijo. To pohitri popravljanje tkiva pri odprtih ranah ter tudi hitrejše zdravljenje poškodb tkiva kot so sončne opekline. Krema blagodejno vpliva na okoliška tkiva in pomaga pri zmanjšanju občutka srbenja ali bolečine. Ognjičevo mazilo se priporoča tudi za zdravljenje manjših ozeblin.

Rak
Sevanja za zdravljenje raka lahko pozročijo vnetja na mestih, ki jih obsevamo. Ognjičeva krema pri bolnikih, ki jo uporabljajo, pomirjevalno in zdravilno vpliva na te spremembe na koži. Predvsem ga priporočajo homeopatski zdravniki

Protivnetne lastnosti ognjiča
Ognjičevo mazilo ima protivnetne lastnosti in se lahko uporablja za pomirjanje bolečin v mišicah, krčev in zvinov. Krema se uporablja tudi za zdravljenje hemeroidov.


Več:
http://en.wikipedia.org/wiki/Calendula
http://www.mskcc.org/cancer-care/herb/calendula
http://umm.edu/health/medical/altmed/herb/calendula