Zdravljenje inkontinence

Zdravljenje urinske inkontinence je odvisno od vrste inkontinence, resnost vaših težav in vzroka zanjo. Zdravnik vam bo priporočil pristope, ki so najprimernejši za vaše stanje. Lahko bo potrebna kombinacija zdravljenj.

V večini primerov, bo vaš zdravnik najprej predlagati najmanj invazivno zdravljenje, zato boste najprej preizkusili vedenjske tehnike in fizikalne terapije in se premaknili na druge možnosti le, če te tehnike ne uspejo.Vedenjske tehnike
Vedenjske tehnike in spremembe življenjskega sloga deluje dobro za nekatere vrste urinske inkontinence. Lahko so edino zdravljenje, ki ga potrebujete.

Trening mehurja
Zdravnik vam lahko priporoči usposabljanje mehurja - samostojno ali v kombinaciji z drugimi terapijami - za nadzor inkontinence. Trening mehurja vključuje učenje za zakasnjevanje uriniranja. Lahko začnete tako da skušate zdržati 10 minut, vsakič, ko boste čutili potrebe po uriniranju. Cilj je, da se podaljša čas med potovanji na stranišče, dokler ne urinirate vsake dve do štiri ure.

Načrtovano uriniranje
To pomeni časovno uriniranje - iti na stranišče glede na uro in ne čakati na potrebu. Pri tej tehniki se gre na stranišče rutinsko, vsakih nekaj ur

Sprememba prehrane
V nekaterih primerih, lahko preprosto spremenite svoje vsakodnevne navade in ponovno pridobiti nadzor nad svojim mehurjem. Morda boste morali zmanjšati ali opustiti alkohol, kofein ali kislo hrano. Zmanjšanje tekoče porabe, hujšanje ali povečanje telesne aktivnosti so druge spremembe življenjskega sloga, ki lahko odpravijo težave.

Fizična terapija

Vaje za mišice medeničnega dna
Te vaje okrepijo sečne mišice zapiralke in mišice medeničnega dna - mišice, ki pomagajo nadzorovati uriniranje. Zdravnik vam lahko priporoči, kako pogosto delajte te vaje. Te vaje so še posebej učinkovite za stresne inkontinence, lahko pa pomagajo tudi pri urgentne inkontinence.

Električna stimulacija
V tem postopku se elektrode začasno vstavi v danko ali vagino za spodbujanje in krepitev mišic medeničnega dna. Nežna električna stimulacija je lahko učinkovita za stresne inkontinence in urgentno inkontinenco, vendar takšna terapija lahko traja tudi več mesecev.

Zdravila za inkontinenco
Pogosto se zdravila uporablja v povezavi z vedenjskimi tehnikami. Zdravila, ki se običajno uporabljajo za zdravljenje inkontinence vključujejo:

Antiholinergiki
Ta zdravila na recept umirijo čezmerno aktivnost sečnega mehurja, tako da so lahko koristne za urgentne inkontinence. V to kategorijo spada več zdravil, naprimer oksibutinin (Ditropan), tolterodin (Detrol), darifenacin (Enablex), Fesoterodin (TOVIAZ), solifenacin (Vesicare) in trospium (Sanctura). Možni neželeni učinki teh zdravil so suha usta, zaprtje, zamegljen vid in zardevanje.

Estrogen
Uporabljen v nizkih odmerkih, v obliki vaginalne kreme, kot obroček ali obliž lahko pomaga pomladiti tkiva v sečnici in vaginalnem območju. Tako se lahko zmanjšajo nekateri od simptomov inkontinence.

Duloksetin
Antidepresiv duloksetin se včasih uporablja za zdravljenje stresne inkontinence.