Ultrazvočna zobna ščetka

Ultrazvočna zobna ščetka je vrsta električne zobne ščetke, katere ščetine vibrirajo z ultrazvočno frekvenco, ko se aktivira. To ustvarja vibracije majhnih mehurčkov, ki bogatijo normalno ščetkanje in pomagajo razbiti in očistiti delčke hrane na zobeh. Ultrazvočna zobna ščetka velja za bolj učinkovito od tradicionalnih ročnih zobnih ščetk, če je pravilno in redno uporabljamo.Tehnologija, ki jo uporabljajo ultrazvočne zobne ščetke, obstaja že desetletja, prvi profesionalni model pa je prišel na trg leta 1970. Nedolgo zatem so stroški tehnologije padlji dovolj navzdol, da je postala ščetka dosegljiva potrošnikom. Od takrat naprej so se stroški ultrazvočnih zobnih ščetk še naprej nižali in ščetke so postale bolj pogoste, čeprav so še vedno med dražjimi proizvodi za ustno higieno na trgu.

Proizvajalci ultrazvočne zobne ščetke trdijo, da njihovi izdelki nudijo bolj učinkovito metodo čiščenja tako od navadnih električnih kot navadnih zobnih ščetk. Študije potrjujejo to trditev v zmernem obsegu. Mnogi zobozdravniki upoštevajo kot največjo korist ultrazvokčnih in drugih električnih zobnih ščetk to, da jih lahko uporabljajo tudi gibalno omejeni pacienti. Ultrazvočne vibracije krtačkine glave spremenijo zobno pasto v peno in ji pomagajo priti do več skritih kotičkov v ustih.

Za razliko ok klasičnih zobnih ščekt, pri ultrazvočni zobni ščetki ne smemo uporabljati tradicionalnega krožnega gibanja za ščetkanje. Namesto tega je treba drseti preko zob in dlesni v počasnem riitmu naravnost naprej in nazaj. To omogoča ščetki ultrazvočno delovanje, ki je najbolj učinkovito pri ustvarjanju pene.

Tako kot druge električne zobne ščetke, ultrazvok modeli navadno uporabljajo bodisi normalne AA ali AAA baterije. Modeli višjega cenovnega razreda uporabljajo zaprto litij-ionsko baterijo, ki jo je mogoče ponovno napolniti s pomočjo magnetnega polja. Ta metoda zahteva le, da se ročica krtačke nahaja v bližini polnilnika, običajno v konfiguraciji doka. Ko je akomultaro zobne ščetke poln, jo lahko uporabljamo tudi več tednov.

Glede na tehnologijo, ki jo omogoča, je ultrazvočna zobna ščetka na splošno velikokrat dražja od ročne ali celo navadne električne zobne ščetke, kar je največja ovira pri nakupu. Vendar pa je treba vedeti, da je ultrazvočna zobna ščetka v kombinaciji z rednimi pregledi lahko ena od najboljših poti do zdravih zob.