Preoblikovanje telesa

Staranje je najavni pojav, ki pomeni fizične spremembe v sistemih telesa. Staranje povzroča zdravstvene težave, zniževanje socialnih interakcij in manj smiselno življenje. Vendar staranje ne pomeni konca življenja in obstaja veliko dejavnosti, s katerimi se tudi starejši ljudje še naprej lahko aktivno ukvarjajo. Preoblikovanje in krepitev telesa je eno izmed področij, ki je pogosto povezano z ljudmi, mlajšimi od 35 let. Na splošno velja prepričanje, da je možno oblikovati močne in vitke mišice le, če je oseba mlada in da telesna vadba ne spada v starost. Toda v resnici to ni res in tudi starejši ljudje še vedno lahko razvijejo vitko in mišičasto postavo z rednim režimom telovadbe in skrbno načrtovanim prehranjevanjem.


Čeprav je res, da lahko oseba izgubi 6-7 kilogramov mišične mase vsako desetletje v odrasli dobi, kar seveda pride zaradi upočasnitev metabolizma z naraščajočo starostjo. Poleg tega staranje tudi oslabi imunski sistem in lahko privede do odlaganja maščob v telesu. Vendar s kombinacijo zdravih navad, pravimi vajami in uravnoteženo prehrano lahko upočasnite proces staranja. Če ste starejši od 40 let in želite razviti mišičasto in močno telo, je dobra ideja, da si poiščete osebnega trenerja. Ne samo da vam bo pomagal z načrtovanjem in pravilno izvedbo vaj, ampak vam bo tudi sestavil prehranjevalni načrt z pravilnim deležem ogljikovih hidratov, beljakovin, vitaminov in mineralov.

Za ljudi, starejše od 50 let, je potrpljenje ključnega pomena za pridobivanje močnega in mišičastega telesa. Z naraščajočo starostjo se večina sistemov v telesu upočasni, vključno z razvojem mišic. To je zakon narave in treba ga je sprejeti, pa če nam je všeč ali ne. Zato je pomembno, da ne obupate, če rezultati niso vidni takoj. Čeprav bo trajalo nekaj časa, da se mišice razvijejo, jih boste sčasoma vseeno dobili.