Kletke za papige

Večina kletk za papige je narejena iz kovanega železa in pobarvana z nestrupeno barvo. Vendar je najnovejši trend na trgu kletk za ptice kletka iz masivnega nerjavečega jekla. Velike kletke za papige iz nerjavečega jekla lahko stanejo tudi več tisoč evrov, vendar imajo tudi do 5 ali 6-krat daljšo življenjsko dobo kot standardne kletke za papige. Medtem ko so majhne kletke relativno poceni, pa so kletke za velike papige lahko res drage. Veliko imajo s ceno opraviti uporabljeni materiali.

Splošno pravilo je, da večja in bolj aktivna kot je papiga, večjo kletko je treba uporabiti. Tudi to, koliko časa bo ptica v kletki vsak dan, je pomemben dejavnik. Ptica, ki je v svoji kletki večino časa, potrebuje veliko več prostora kot papiga, ki preživi v kletki le noč.

Nekatere ptice imajo posebne zahteve. Amazonke in nimfe imajo raje horizontalne palice, saj rade plezajo. Umazani jedci morajo imeti poseben del, ki bo ujel hrano. Ptice ki gnezdijo, lahko potrebujejo gnezdo. Pametne ptice, med katere spadajo tudi mnoge papige, morajo imeti mehanizme, ki preprečujejo, da bi pobegnile iz kletke in pogosto potrebujejo igrače, da se z njimi lahko zabavajo. Pomembno je tudi, da ne uporabljamo strupenih barv ali pocinkanih kletk, saj lahko zastrupijo papigo.

Kletka za papigfe mora biti dovolj velika, da žival zlahka razširi svoja krila v celoti, ne da bi zadela stranico kletke, igrače ali predmete v kletki. Letvice morajo biti razporejene tako, da radovedne papige ne morejo skozi poriniti glave, saj se sicer lahko zataknejo. Kletka mora tudi uporabljati nestrupeno barvo, saj mnogo ptic žveči letvice in lahko zaradi zastrupitve tudi umre.

V kletki mora biti tudi več gredi različnih obsegov, ki pa morajo biti dovolj veliki, da jih papiga ne more s svojimi kremplji popolnoma objeti.