Dojenje in hujšanje

Tukaj je nekaj osnovnih načel, ki vam bodo pomagala začeti hujšanje po porodu, vendar pazite, da boste proizvedle dovolj mleka za zadovoljitev vseh potreb vašega malčka.

Jejte uravnotežene obroke in prigrizke vsakih nekaj ur. Novorojenčki običajno potrebujejo dojenje vsake 3 ure, zato je pomembno, da imate dovolj energije za proizvodnjo mleka.Pijte veliko vode. Dojke sestavlja 50% vode, prav tako pa je voda tudi pomemben del procesa presnove. Dobro pravilo je, da popije vsaj 3 decilitre vode po vsakem dojenju.

Lakota je znamenje, ki vam sporoča, da telo potrebuje več energije. Ne prezrite lakote, tudi če ste jedli le kratek čas pred njo. Če ste lačni le uro ali dve po obroku, je ta mogoče vseboval veliko ogljikovih hidratov. Ker so te primarni vir energije, jih telo zelo hitro pokuri. Poskrbite, da imate v prehrani dovolj beljakovin in maščob, da vidite, če se bo vzorec spremenil, in boste siti dlje časa.

Potem, ko boste po porodu sposobne za vadbo, lahko vzpostavite fitnes rutino. Pomembno je, da postopoma povečujete pogostost in trajanje. Prepričajte se, da vključujete tako kardio, kot vaje za moč. Poskušajte v vadbo vključiti tudi otroka. Sprehodi so odličen način za preživeti več časa z otrokom.

Ne pozabite, da ste pridobili težo počasi in da jo je tako treba tudi izgubiti. Ne poskušajte z ničemer drastičnim, da bi izgubili težo hitreje. Namesto tega raje delajte na vzpostavitvi zdravega prehranjevanja in si pridobite dobre navade, ki vam bodo omogočile hujšanje brez drastične diete. Ne pozabite, da je pomembno, da v svoj dnevni način prehrane vključite različna živila.

Če ste telesno aktivne, imate fizično zahtevno ali aktivno zaposlitev, se veliko ukvarjate z otrokom in skrbite še za vaš dom, potem boste mogoče izgubila celo več kalorij, kot si mislite.

Nekatere doječe matere še naprej izgubljajo težo, tudi ko dosežejo prednosečniško težo, saj vmes razvijejo hitrejšo presnovo. To se morda zdi idealno, vendar pa lahko privede do zmanjšane proizvodnje mleka, kar ni priporočljivo, če želite še naprej dojiti.

Če je vaš cilj nižja teža, kot tista pred nosečnostjo, se zavedajte, da ni nujno, da bo vaše telo sodelovalo. Namesto da se osredotočate na hujšanje, se raje loitete treningov za moč in uspeh ne bo zaostal.