Prehrana v nosečnosti

Zdrava prehrana je vedno pomembna, še posebej pa je to bistveno v času, ko pričakujete otroka, saj je hrana, ki jo zaužijete glavni vir hranilnih snovi za vašega rastočega otroka. Med nosečnostjo je tako pomembno, da zaužijete dovolj beljakovin in kalcija, da se lahko razvijajo tkiva in osti vašega še nerojenega otroka. Železo v hrani pomaga rasti rdečih krvničk, ki prenašajo kisik do otroka. Katera so torej živila, ki so najboljša za nosečnice?


Polnozrnata živila

Obogateni polnozrnati kruh in žitarice, so polni dobrih kislin in imajo več železa kot bel kruh in riž. Dodajte polnozrnata živila v vse obroke: ovsena kaša za zajtrk, sendvič s polnozrnatim kruhom za kosilo in polnozrnate testenine ali rjav riž za večerjo.

Fižol

Dodajte črni ali beli fižol in sojo v svojo prehrano. Poskusite ga v čiliju in juhah, solatah in testeninskih jedeh. Poleg zagotavljanja beljakovin in vlaknin jetudi dober vir ključnih hranilnih snovi, kot so železo, folne kisline, kalcij in cink.

Losos

Omega-3 maščobne kisline so dobre možgane in oči še nerojenega otroka, losos pa je odličen vir teh kislin. Prav tako zagotavlja beljakovine in B vitamin. Losos tudi vsebuje zelo malo živega srebra v primerjavi z drugimi ribami. Poskusite ga na žaru, pečenega, ali v solato.

Jajca

Jajca so vsestranski in dober vir beljakovin, ki zagotavljajo aminokisline, ki jih vi in vaš otrok potrebujeta. Vsebujejo več kot ducat vitaminov in mineralov, ki so dobri za razvoj otrokovih možgan. Vendar se izogibajte surovih ali premalo kuhanih jajc.

Jagodičasto sadje

Borovnice, maline in robide so okusne in odlične zraven jogurtov, palačink ali žitaric. Jagode so polne vitamina C, kalija, folatov in vlaknin.

Nemasten jogurt

Ena skodelica navadnega, nemastnega jogurta ima več kalcija kot mleko, vsebuje veliko beljakovin, in nima dodanega sladkorja, kot ga imajo aromatizirani jogurti.