Mivka za peskovnik

Mivka za peskovnik, ki ste jo kupili v trgovini, se sicer lahko oglašuje kot mivka za peskovnik, vendar pa to ne pomeni, da je varna za otroke, ki se igrajo notri.

Mnogo sestavin v mivki za peskovnik lahko povzroča raka in druge zdravstvene težave. Preberite, ali je vaš peskovnik varen?Ob nakupu vreče peska za peskovnik ste morda nevede izpostavili svojega otroka toksičnim sestavinam, predvsem  mikrokristalni kremen. Običajno je mivka za peskovnike iz kremenca, zaradi česar so mnoge od teh vreč označene z znakom, da so nevarne za zdravje. Ampak kako povzroča zdravstvene posledice pri otrocih?

Kot ve vsak starš, je mivka v peskovniku prašna in umazana. Na žalost otroci med igro velikokrat vdahnejo pesek. Ko te majhni koščki mivke iz peskovnika pridejo v pljuča vašega otroka, lahko to pomeni hude zdravstvene posledice. Vdihavanje majhnih kancerogenov lahko vodi do silikoze, neozdravljive bolezni, prav tako pa tudi povzroča pljučnega raka, druge bolezni dihal in tuberkulozo. S prahom iz peskovnikov je povezanih še nešteto drugih bolezni.

Dobra novica pa je, da je to mogoče preprečiti.

Alternative mivki za peskovnik:
Zdrobljeni orehi
Riž
Posušene stročnice
Koruzni zdrob
Laneno seme
Prod

Najlažji način da zaščitite svoje malčke pred strupi, ki se skrivajo v peskovnikih, je, da se odločite za varno alternativo mivki za peskovnik. Če si tega ne morete privoščiti, je alternativa tudi, da skrbite za vlažnost mivke v peskovniku, saj bo tako manj prašnih delcev. Bodite pozorni tudi, da peskovnik pokrivate, ko ni v uporabi, saj ga mačke in druge zunanje živali rade zamenjajo za stranišče in tako so otroci izpostavljeni tudi raznim parazitom, ki živijo v živalskih iztrebkih.