Mascarpone krema

Mascarpone  je italijanski sir iz smetane, sesirjene zahvaljujoč dodatkom citronske kisline ali ocetne kisline. Po denaturaciji se sirotka odstrani, brez pritiskanja ali staranja. Mascarpone lahko izdelamo s smetano in vinsko kislino, citronsko kislino ali limonininim sokom.

Mascarpone je priznan kot živilo s tradicionalnim regionalnim proizvodom



Mascarpone je mlečno bele barve in je enostaven za mazanje. Uporablja se v različnih lombardijskih jedeh in velja za regijsko specialiteto.Je ena od glavnih seestavin za sodobno italijansko sladico znano kot tiramisu, velikorat pa se uporablja tudi namesto masla ali parmezana za zgositetv in obogatitev rižote.

Recept za mascarpone kremo:

Sestavine:
1/2 skodelice smetane za stepanje
1/2 skodelice sira mascarpone
1/2 žličke vanilijevega ekstrakta
3 žlice sladkorja

Recept:
Z električnim mešalnikom vmešamo mascarpone s smetano in sladkorjem, dokler ni čvrst kot dobro stepena smetana. Dodajte vanlijo. Pokrijte in ohladite, dokler ga ne potrebujete, do 2 dni. Tik pred postrežbo lahko kremo segrejemo do sobne temperature.