Zakaj prostovoljstvo

Resnica je, da obstaja na stotine možnih razlogov, zakaj bi ljudje delali zastonj, pogosto pa imajo prostovoljci več razlogov. Vsak prostovoljec dobi nekaj pozitivnega iz izkušenj in iz tega razloga brezplačno delo nikoli ni tehnično "zastonj", le brez denarne nagrade. Prostovoljstvo ni za vsakogar. Seveda, nekateri ljudje preprosto nimajo časa ali motivacije. Takoj je treba poudariti, da prostovoljci ne delajo le v neprofitnem sektorju, temveč pogosto tudi v poslovnih okoljih, poleg popolnoma normalno plačanih in zaposlenih sodelavcev, da bi pridobili znanje ali izkušnje.


Pogosto bo prostovoljec pomagal zaradi tega, ker verjame v cilj projekta ali podjetja in mu želi pri tem pomagati. Včasih gre za empatijo do stisk manjšin, včasih za osebne izkušnje.

Prostovoljstvo je lahko tudi odličen način, da vidimo del sveta po nizki ceni. Obstaja veliko organizacij, ki uredijo vaše bivanje, vključno z leti do določenih stroškov. Prostovoljstvo v takem primeru so dejansko delovne počitnice, čeprav na vaše stroške, in to je lahko zelo koristno.


Nekateri ljudje delajo prostovoljno tudi zato, da pridobijo veščine, potrebne za opravljanje določene vrste poklicev. Bolj pogosto kot ne gre za dejansko delo za podjetje v poslovnem okolju, in opravljanje dela, ki ga drugi delavci opravljajo za plačilo. Potencialni delodajalci bodo občudovali vašo odločenost, da si pridobite določene delovne izkušnje, in vam mogoče kasneje celo ponudilo delo v svojem podjetju.