Alergije doma

Razlogi, zakaj nekateri ljudje trpijo zaradi alergij znotraj lastnega doma, se lahko skrčijo na 3 preproste stvari (poleg alergij na hrano). Pršice, plesni in domače živali. Tukaj je nekaj res enostavnih nasvetovza pomoč proti alergijam doma.

Ni veliko izbire, ko gre za hišne ljubljenčke. Lahko se znebite ljubljenčka, pustite ljubljenčka zunaj ali v garaži, ko je vreme slabo, ali dobiti hipoalergenskega ljubljenčka kot je na primer iguana ali kača. Za luskaste živali je dokazano, da ne povzročajo alergij. Če niste ljubitelj plazilcev so nekatere pasme psov in mačk dokazano manjalergene.


Pršice in plesen imata radi vlago. Prepričajte se, da je vaša hiša dobro prezračen in da vlažnost ni previsoka. Morda boste želeli razmisliti o nakupu sušilca zraka. Ker jim je všeč vlažnost, pršice običajno živijo v vzmetnicah in blazinah. Poskrbite, da je posteljnina tedenso umita v vroči vodi. Lahko tudi obložite vaše vzmetnice in blazine v specializirane neprepustne prevleke.

Sesajte dovolj pogosto, da se znebite ostankov pršic. Po sesanju pustite 20 minut prahu, da se usede na tla in jih nato zdrgnite. Lahko se tudi znebite preprog v hiši, še posebno v spalnici.

Plesen je gliva. Plesni povzročajo tudi nekatere bolezni, običajno kot posledico alergijske občutljivosti njihovih spor ali toksičnih spojin, ki nastanejo kot posledica rasti plesni. Plesen je odgovorna za kvarjenje hrane in včasih tudi škodo na drugih stvareh. Plesen raste v vlažnih, toplih, temnih prostorih, zato je pomembno, da redno čistite vašo kopalnico in imate nadzor nad vlago v zraku.

Poskrbite, da ne boste ustvarili več škode kot koristi s pomočjo super strupenih odstranjevalcev plesni ali belil. Nekateri naravni izdelki so ravno tako učinkoviti kot kemikalije in brez škodljivih učinkov. Pazljivi bodite tudi pri izbiri pralnih praškov in mehčalcev, ki jih uporabljate, da se znebite pršic na svoji posteljnini: formaldehid in sintetične dišave lahko povečajo pojave alergijskih reakcij in astmo.